ΔΥΟ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Ενοικιαζόμενες κατοικίες | Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός - Μελέτη Εσωτερικού Χώρου και Επίβλεψη | Λευκάδα

Είδος κτιρίου | Τουριστικό κατάλυμα 
Τοποθεσία | Λευκάδα, Ελλάδα

Κατάσταση μελέτης | Ολοκληρωμένο, 2019

Αρχιτέκτονες | Revergo Architects
Φωτογραφία | Δημήτρης Κλεάνθης

Περιστοιχισμένο από κατάφυτους με ελιές λόφους και τη θάλασσα να εισχωρεί ανάμεσα τους, το λιμάνι των Συβότων αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Ιονίου, γνωστό για το ασφαλές αγκυροβόλιο που προσφέρει σε ιστιοπλόους αλλά και για τη φυσική του ομορφιά. Σε ένα αρκετά επικλινές οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων με θέα τα Σύβοτα, σχεδιάζονται δύο ιδιωτικές κατοικίες επιφάνειας 90 και 120 τ.μ. αντίστοιχα, με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τις υπάρχουσες λιθιές και την πλούσια βλάστηση με ελαιόδεντρα που πυκνώνουν όσο κατεβαίνει κανείς προς τη θάλασσα.

Βασική πρόθεση αποτέλεσε εξαρχής η ήπια ένταξη των κτιρίων στο ανάγλυφο του οικοπέδου, η στροφή των όγκων προς τη θέα και η αρμονική συνύπαρξη των εξοχικών κατοικιών με το περιβάλλον. Το φυσικό τοπίο αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα μπροστά σε κάθε ανθρώπινη επέμβαση και τα κτίρια τοποθετούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα για τους χρήστες αλλά και να επιφέρουν τη μικρότερη δυνατή αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη φύτευσης γύρω από τις κατοικίες βασίζεται και παίρνει αναφορές από την τοπική βλάστηση και ενισχύει με τη σειρά της την ένταξη των κατοικιών στο περιβάλλον.
 

Οι δύο κατοικίες, 90 και 120 τ.μ. αντίστοιχα, αναλύονται ως εξής: Η κατοικία των 90 τ.μ. αναπτύσσεται σε δύο ορόφους μέσα σε έναν μονολιθικό πέτρινο όγκο σχήματος Γ. Η πέτρα αναδιπλώνεται και καλύπτει το σύνολο της κατοικίας εκτός από την όψη προς την πλευρά της θέας και της θάλασσας. Εκεί η πέτρα εναλλάσσεται με καθαρές χρωματικές επιφάνειες, στις οποίες διαμορφώνονται τα κυρίαρχα ανοίγματα της κατοικίας με τους εξώστες των υπνοδωματίων. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης με την κουζίνα και το καθιστικό και ένα μικρό wc, ενώ στον όροφο βρίσκονται τα δύο υπνοδωμάτια.

Η κατοικία των 120 τ.μ. ακολουθεί αντίστοιχη λογική στο χειρισμό των υλικών και των όψεων. Εδώ η κατοικία αποτελείται από δύο πέτρινους όγκους που στεγάζουν τα 3 υπνοδωμάτια (ένα στον όροφο και 2 στο ισόγειο), και που ενώνονται λειτουργικά από έναν ενδιάμεσο ισόγειο όγκο στον οποίο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης: καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Η εναλλαγή πέτρας και χρωματικής επιφάνειας εμφανίζεται εδώ μόνο στο διώροφο όγκο της κατοικίας.

Η χρωματικές επιλογές και τα υλικά ενισχύουν την σχεδιαστική επιδίωξη για λιτούς και καθαρούς όγκους που εντάσσονται στο περιβάλλον μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο. Η χρήση της τοπικής πέτρας της Λευκάδας και των γήινων χρωμάτων για τις επιφάνειες της τοιχοποιίας έρχεται σε άμεση σχέση με την χρωματική παλέτα του τόπου. Οι εξώστες και τα στοιχεία σκίασης κατασκευάζονται με πιο σύγχρονα υλικά αλλά χρωματίζονται με ουδέτερα χρώματα για την αποφυγή οπτικού θορύβου. Τέλος οι ημιυπαίθριοι χώροι μπροστά από τις κατοικίες με τις κολυμβητικές δεξαμενές και τα ξύλινα deck ακολουθούν λιτές σχεδιαστικές γραμμές με σημειακές παρεμβάσεις φύτευσης με φυτά που συναντώνται συχνά στην ελληνική ύπαιθρο.