TETRISING THE VOID

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βρεφονηπιακός Σταθμός | Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός | Πειραιάς

Είδος κτιρίου | Πολιτισμός και Εκπαίδευση
Τοποθεσία | Πειραιάς, Ελλάδα

Κατάσταση μελέτης | Ολοκληρωμένο, 2019

Αρχιτέκτονες | Revergo Architects, Κυριάκος Γιαννακίδης

Το έργο αφορά στην επέκταση και προσθήκη ενός ορόφου στο βρεφονηπιακό σταθμό επί της οδού Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου. Στο υπάρχον οικόπεδο, επιφάνειας 371,50 τ.μ. λειτουργεί σήμερα παιδικός σταθμός με δυναμικότητα 42 βρεφών, που στεγάζεται σε ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 194,50 τ.μ. Η παρούσα πρόταση αναγνωρίζει το υπάρχον σύνθετο κτιριακό ανάγλυφο και επιχειρεί μια σχέση σύνδεσης με αυτό. Τα κτίσματα που περιβάλλουν το κτίριο μελέτης εμφανίζουν μια βαθμιδωτή ανάπτυξη. Το ίδιο και ο υπαίθριος χώρος του παιδικού σταθμού που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
Η πρόταση ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής, το επεκτείνει και χρησιμοποιώντας την έννοια του κενού ως συνθετικό εργαλείο, δημιουργεί ένα tetris όγκων με πλήρη και κενά, υπαίθριους, ημιυπαίθριους και κλειστούς χώρους. Ένα νέο βαθμιδωτό κτίριο γεννάται με ενδιάμεσα επίπεδα που συνδέουν τον ισόγειο χώρο του υφιστάμενου κτιρίου με την κυρίως προσθήκη του ορόφου. Το νέο σύνολο αποτελείται από 3 όγκους σε 3 επίπεδα και δύο προαύλιους χώρους σε δύο διαφορετικές στάθμες. Το ισόγειο που επεκτείνεται και τον όροφο και το δώμα που προστίθενται και συμβάλλουν στην ενίσχυση του βαθμιδωτού αναγλύφου της περιοχής.


Πιο συγκεκριμένα η κάλυψη του ισόγειου χώρου αυξάνεται προς την οδό Υπαπαντής για να φιλοξενήσει τις νέες λειτουργίες του βρεφονηπιακού σταθμού. Η υπάρχουσα σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο αναγκαστικά διακόπτεται αλλά σχηματίζεται μια νέα οπτική και ουσιαστική σχέση με αυτό, μέσω της προσθήκης του ορόφου. Ένας βαθμιδωτός όγκος προστίθεται και αποτελεί το μέσο για την υπαίθρια σύνδεση του ισογείου με τον όροφο αλλά την πορεία προς τη νέα εκτόνωση του βρεφονηπιακού σταθμού προς το πάρκο. Μπορεί κανείς τώρα εισερχόμενος στον αύλειο χώρο να ανέβει προς το αμφιθέατρο, να διασχίσει τον ημιυπαίθριο χώρο στον οποίο καταλήγει στον όροφο, και κατευθυνόμενος προς το πάρκο, να βρει τη φύτευση να του αποκαλύπτεται σταδιακά.


Η ενίσχυση της φύτευσης στην περιοχή αποτελεί βασική συνθετική επιδίωξη. Στο επίπεδο του δρόμου, παρτέρια φύτευσης λειτουργούν σαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θέσεις στάθμευσης και τον προαύλιο χώρο των νηπίων ενώ το δάπεδο ασφαλείας της αυλής (από 100% ανακυκλωμένο ελαστικό) χρωματίζεται πράσινο, δημιουργώντας μια τεχνητή επιφάνεια υπενθύμισης πρασίνου. Ανεβαίνοντας κανείς στον όροφο η φύτευση πληθαίνει. Χαμηλού ύψους παρτέρια χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης για τα παιδιά, που μαθαίνουν να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα. Στο ακόμα ψηλότερο επίπεδο του δώματος, η συνολική ελεύθερη επιφάνεια καλύπτεται από φύτευση σε μηχανικό υπόστρωμα. Τέλος, το εξωτερικό αμφιθέατρο με μια μεταλλική κατασκευή στην αυλή του ισογείου μετατρέπεται σε υπαίθριο σινεμά και αξιοποιείται για προβολές κατά τη διάρκεια των ημερών λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών όσο ο σταθμός είναι κλειστός προτείνεται η αξιοποίηση του σινεμά από τη Δήμο για πληθώρα εκδηλώσεων.